Churrasco, de Braziliaanse barbecue.

Churrasco is een Braziliaanse barbecuemethode waarbij sappige stukjes, plakjes, steaks en karbonades van rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, varkensvlees en kip op grote spiesen worden geplaatst en boven houtvuur worden gegrild. Het begon in het begin van de 19e eeuw toen de Gauchos (Europese immigranten die zich in het Rio Grade do Sul-gebied vestigden) samenkwamen en een vuur stichtten, grote porties vlees aan spiesen toevoegden en het vlees langzaam roosterden.

In de restaurants, bekend als churrascarias, worden de spiesen op een flitsende manier door het restaurant geparadeerd en circuleren de obers tussen de tafels om het sappige vlees te pronken met hongerige gasten. Nadat de klanten hun favoriete vleessoort hebben gekozen, wordt het van de spiesjes op de borden gesneden.

Ook bekend als rodízio, het thema van deze barbecue-ervaring is alles wat je kunt eten, dus de klanten moeten weten dat ze met een lege maag moeten komen. Rundvlees is de meest populaire optie, hoewel levers en harten bijzonder rijk en taai zijn.

In Brazilië is het vlees vaak van de zeboe, een sappig, mager runderras met een bult dat vooral populair is in churrasco als een stuk vlees dat cupim wordt genoemd. Churrasco begint met hapjes en een verscheidenheid aan salades aangeboden van een groot buffet, als een voorproefje van wat komen gaat.

De gebruikelijke bijgerechten voor het vlees zijn farofa-granen, rijst, gebakken aardappelen, aardappelsalade, gestoomde groenten, zwarte bonen, uien, gebakken bananen en talloze sauzen op basis van chili. Na de grote maaltijd is het typisch om gegrilde ananasschijfjes te consumeren, die dienen als een gehemeltereiniger en een smakelijk dessert.

Churrasco (letterlijk barbecue) is ook populair als kookmethode in landen als Nicaragua, Puerto Rico, Argentinië, Uruguay, Ecuador, Guatemala en Chili, en elk land heeft zijn eigen favoriete stukken vlees en garnituren voor deze populaire barbecuestijl . (smaakatlas)

Vorige
Vorige

Espetinhos: Het "spiesje" populair als voetbal.

Volgende
Volgende

Picanha: De superster!